Позволете на децата си малко свобода да изживеят света.

Позволете на децата си малко свобода да изживеят света.

Добрите бактерии живеят в червата ни и се нуждаем от тях за храносмилането.

Освен това, ако използвате антибиотици твърде често, те може да не работят толкова добре, когато наистина имате нужда от тях.

Микроби: къде да се борим

Дори и да не се налага да се стресирате за всичко, има някои ключови неща, върху които да се съсредоточите, за да поддържате семейството си здраво и щастливо. Ти може да си "зародиш умен," казват експертите, като се придържаме към някои основи.

Използвайте отделни дъски за рязане и прибори за продукти и за сурово месо, домашни птици и морски дарове. Измийте плотовете, приборите и дъските за рязане в гореща сапунена вода. Използвайте термометър за храна. Гответе цели меса до 145 F, смляно месо до 160 F и пиле и пуешко до 165 F. Не оставяйте храната за повече от 2 часа. Дръжте го за по-малко от 1 час, когато навън е топло. Дезинфекцирайте кухненските плотове преди и след приготвяне на храна. Използвайте хартиени кърпи или дезинфекциращи кърпички. Дезинфекцирайте често повърхностите на банята – особено ако някой в ​​къщата е болен.

Мийте ръцете си често, включително преди и след приготвяне на храна, след ходене до тоалетната или боравене с пелени, след работа с домашни любимци и винаги, когато изглеждат мръсни.

Продължение

Правилото на 5-те секунди

Така че наистина ли е добре да вземете нещо и да го изядете, когато удари земята? Чувствата от правилото за 5-те секунди са смесени.

Проучване на изследователи от университета Клемсън казва, че 99% от бактериите се прехвърлят в момента, в който нещо удари пода. Така че, ако има салмонела или други опасни микроби, дебнещи на земята, тя се подхваща моментално.

Затова вземете предпазни мерки като почистване на пилешки сок и спазвайте други основни правила за безопасност на храните. Но Уайнсток не е толкова притеснен.

"Мисля, че можете да удължите правилото за 5 секунди. Мисля, че ако нещо падне на пода в дома ви и искате да го вземете и да го изядете, не мисля, че ще се разболеете“, казва той. „Възможно е да има неблагоприятен фактор. Но това не е проблем. Мисля, че можем да се отпуснем малко."

"Не е нужно да сте твърде придирчиви към децата си, къщата си, домашните си любимци, задния двор. Всичко това вероятно крие много нисък риск и някои от тези експозиции всъщност може да са здравословни," казва Уайнсток. "Позволете на децата си малко свобода да изживеят света. Докато растат, с малко късмет, те ще бъдат по-малко податливи на някои от тези заболявания."

WebMD функция Прегледан от д-р Майкъл У. Смит на 21 февруари 2014 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Катлийн Барнс, д-р, имуногенетик, професор по медицина, Университет Джон Хопкинс.

CDC: "Безопасност на храните – превенция и образование," "Една унция превенция държи микробите далеч," "Антибиотиците не винаги са отговорът."

Доусън, П. Вестник по приложна микробиология, 28 юли 2006 г.

FDA: "FDA разглежда по-отблизо „антибактериалния“ сапун."

Нафстад, П. Педиатрия, септември 2000 г.

Перзановски, М. Американско списание за респираторни грижи и критична медицина, 2002 г.

Рук, Г. черва, март 2005г.

Тантисира, К. Респираторни изследвания, 2001 г.

Джоел Уайнсток, д-р, началник по гастроентерология и хепатология, Медицински център Тафтс; професор в университета Тафтс.

Централният преждевременен пубертет (CPP) е рядко състояние. Това се случва, когато тялото узрее по-рано – може би години по-рано – от очакваното.

Пубертетът обикновено започва около 8-годишна възраст при момичетата и около 9-годишна възраст при момчетата. За някои деца, като тези, които са афро-американци или испанци, нормалният пубертет може да настъпи още на 6-годишна възраст при момичетата и 8-годишна възраст при момчетата. Но при CPP признаците на пубертет, като напъпащи гърди и окосмяване по тялото, се появяват много по-рано. По-често се среща при момичетата.

Когато се случи при момчета, често има друго, потенциално сериозно медицинско състояние, което го причинява. Това обикновено не е така за момичетата.

Пубертетът е голяма промяна, дори когато се случва по график. Ранният пубертет също може да причини проблеми с растежа на костите. Говорете с лекаря на детето си какво се случва. Ако е твърде рано, можете да забавите или дори да обърнете промените в тялото им.

Причини

Мозъкът отделя хормон, наречен гонадотропин-освобождаващ хормон. Вашият лекар може да го нарече GnRH. Той казва на хипофизната жлеза да отделя хормони, наречени гонадотропини. Те казват на половите органи да произвеждат други хормони, които започват половото развитие.

В централния преждевременен пубертет мозъкът освобождава GnRH на по-млада от нормалната възраст и започва процеса. През повечето време лекарите не могат да определят точната причина за момичетата, но изследователите свързват детското затлъстяване с ранните периоди.

Момчетата са по-склонни да имат специфичен тригер.

Други причини включват:

Семейна история на CPP Рядък генен проблем Нераков тумор в мозъка или хипофизната жлеза Мозъчна травма Инфекция в мозъка, като менингит Лъчева или химиотерапия за лечение на рак

Симптоми

Признаците на CPP са промените, които бихте очаквали да видите в зреещ пред тийнейджър или тийнейджър.

Косми в подмишниците и по гениталиите, а за момчета и по лицето Акне Телесна миризма на възрастен Сексуално развитие като пъпки на гърдите или растеж на тестисите Емоционални промени Промени в настроението

Понякога децата могат да имат косми по гениталиите и под мишницата, но това не означава, че са в истински пубертет.

Получаване на диагноза

Лекарят на вашето дете вероятно ще ви зададе въпроси, преди да направи изпит или тестове.

Какви физически промени сте забелязали при детето си? Променило ли се е поведението им напоследък? Кога за първи път забелязахте това? От колко време съществува тази промяна? Има ли история на ранен пубертет във вашето семейство?

Продължение

Ако симптомите не са тежки, може да е трудно да се каже дали това е CPP. Вашият лекар може да иска детето ви да види специалист, който се фокусира върху детските хормони и растежа, наречен педиатричен ендокринолог. Те ще търсят признаци на пубертет, но могат също да проверят:

Хормонални нива Костна възраст

Кръвните изследвания проверяват нивата на хормоните.

Рентгеновите лъчи помагат да разберете дали костите на вашето дете узряват твърде рано.

ЯМР или CT сканирането може да изключи тумор.

Въпроси към Вашия лекар

Какво причини симптомите на детето ми? Има ли начин да се забави тяхното развитие? Трябва ли да лекуваме това? Може ли лечението му да причини други проблеми? Какво се случва след спиране на лечението? Какво ще стане, ако не направим нищо? Какъв е най-добрият начин да обясня CPP на детето си? Ще се оправи ли детето ми?

Лечение

Ако Вашият лекар може да намери причина, той ще я лекува.

В някои случаи лекарите могат да използват лекарство за блокиране на половите хормони и предотвратяване на по-нататъшно развитие. Създадена от човека версия на GnRH спира хипофизната жлеза да изпраща гонадотропини.

Лекарят може да даде на детето ви инжекция веднъж месечно или на всеки 3 месеца, или може да постави малък имплант под кожата на горната част на ръката на вашето дете, който работи в продължение на една година. Частта от тялото, където получават инжекцията или импланта, може да боли малко или кожата им може да се раздразни около това място, но изглежда няма никакви дългосрочни странични ефекти.

Вероятно ще искате да продължите лечението, докато детето ви порасне достатъчно, за да позволи на пубертета да продължи. Говорете с Вашия лекар кога ще стане това.

Повечето лекари лекуват дете под 7 години. Когато мислите дали да лекувате CPP при по-голямо дете, ще искате да помислите за:

Възрастта на вашето дете Колко бавно или бързо се развиват Как е реагирало вашето дете Възможността за ранна менструация Притеснения относно ръста им като възрастен

Обсъдете тези неща с лекаря на детето си, преди да вземете каквито и да било решения.

Продължение

Грижа за Вашето дете

Повечето деца искат да се впишат с връстниците си. Ранното развитие може да накара детето ви да се чувства самоуверено. Други хора може да очакват повече зрялост, защото смятат, че детето ви е по-голямо от тях.

Тези предизвикателства плюс емоционалните промени от допълнителни хормони могат да бъдат много за тях. Свържете се с учителите и съветниците в училище и следете оценките на детето си. Обърнете внимание на интереса им към нещата и да са около приятели и съученици.

Как можете да помогнете? Обяснете какво се случва с прости думи. Дръжте линиите за комуникация отворени.

Насърчавайте детето си да говори свободно за чувствата си. Отнасяйте се с детето си подходящо за възрастта му. Внимавайте за закачки. Направете каквото можете, за да повишите самочувствието им. Опитайте се да съсредоточите похвалата си върху оценки или дейности а не върху външния вид.

Какво да очаквам

Ранният тласък в растежа може да направи детето ви по-високо от приятелите си в началото, но костите му също може да спрат да растат по-рано. Без лечение детето ви може да бъде по-ниско, отколкото би могло да бъде.

С лечение е по-вероятно да достигнат пълния си ръст на възрастен. В рамките на една година растежът им трябва да се забави до нормални темпове. Сексуалното им развитие ще спре и дори може да се обърне. Например, гърдите на момичето и пениса и тестисите на момчето могат да станат по-малки. Вашето дете също трябва да започне да се държи като другите деца на тяхната възраст.

Проучванията пок адамур таблетки ценаазват, че децата, лекувани с GnRH, имат нормална костна плътност. Лечението също не трябва да им засяга по-късно да имат собствени деца.

Получаване на поддръжка

Можете да се свържете с други семейства, чиито деца се занимават с CPP. Фондация MAGIC предлага информация и подкрепа за много състояния, включително централен преждевременен пубертет.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Hansa D. Bhargava, MD на 19 октомври 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Бербероглу, М. Списание за клинични изследвания в педиатричната ендокринология, юни 2009 г.

Бостънска детска болница: "Преждевременен (ранен) пубертет."

KidsHealth: "Преждевременен пубертет."

Актуална дата: "Лечение на преждевременен пубертет."

Хиндмарш, П. "Използване на аналози на гонадотропин-освобождаващи хормони при управлението на преждевременен пубертет," Болници в университетския колеж в Лондон, юни 2003 г.

7 юли 2021 г. – 6-годишно момиченце, което е родено с тумор, който не спира да расте, разкри лицето си за първи път след 12-часова операция за отстраняване на масата.

Негалем Алафа от Етиопия претърпя операция на 23 юни в болницата Lenox Hill в Ню Йорк. Трудната операция изискваше дисекция на лицевия и вратен нерв, последвано от внимателно отстраняване на тумора, казаха нейните лекари на пресконференция.

„Обемът на кръвта й е само 1 литър и можете да загубите 300-400 милилитра за минута-две, като случайно пробиете тези кръвоносни съдове“, каза Милтън Уонър, доктор по медицина, директор на Института за съдови родилни белези в болница Lenox Hill Hospital. конференция. “Това е една от най-сложните процедури, които сме правили.”

Доброкачественият растеж, известен като съдова малформация, бързо се развива скоро след нейното раждане. Семейството на Негалем нямаше достъп до медицинска помощ и туморът на момичето продължаваше да нараства, което в крайна сметка затрудняваше дишането и преглъщането й. Ако туморът не бъде отстранен, тя е изправена пред смърт, казаха нейните лекари.

Но животът на младото момиче се промени завинаги, след като служител на правителството на САЩ я срещна по време на мисия в Етиопия и помогна на семейството на Негалем да намери лекари, които да я лекуват. След дългогодишно търсене, той открива Waner и съпругата му, Тереза ​​О, д-р, един от малкото хирургически екипи в света, специализирани в сложни педиатрични съдови малформации.

Те се съгласиха да поемат случая на Негалем и направиха операцията безплатно, докато болницата Lenox Hill и Northwell Health покриха всички болнични разходи и следоперативни грижи.

„Накъдето и да е отишла, нейната личност блестеше“, каза О, директор на Центъра за лицеви нерви в болницата Ленокс Хил, за Негалем. „Бяхме наистина привилегировани да сме част от нейното пътуване.

„Той е благодарен за всичко, което лекарите са направили за малкото му момиченце“, каза преводач на Матиос Алафа Хайле, бащата на Негалем. “Той благодари на Бог за това всеки ден.”

Какви са леченията за обрив от пелени?

Колкото и да сте внимателни, вашето малко дете вероятно ще получи обрив от пелени в даден момент. Повечето бебета го правят.

За щастие има кремове и мехлеми за справяне с проблема и ноу-хау за пелени, които могат да помогнат за предотвратяването му, преди да се появи. 

Така че, планирайте предварително. Научете как да лекувате обрив от пелени и да предотвратите пристъпи. Малкото дупе на вашето бебе ще ви благодари!

Обрив от пелени се появява, когато:

Оставяте мокра или мръсна пелена твърде дълго Кожата на вашето бебе се трие или натърква в самата пелена Вашето бебе получава гъбична инфекция Вашето бебе получава бактериална инфекция Вашето бебе има алергична реакция към пелената

Бебетата получават обрив от пелени по-често, когато:

Постарайте се – особено на възраст между 9 и 12 месеца Спете в пелени с акане Имате диария Започнете да ядете твърди храни Приемате антибиотици или ако приемате антибиотици и кърмите

Лечение на обрив от пелени

Тези продукти имат за цел да успокоят възпалената кожа на бебето или да създадат защитна бариера – или и двете.

Крем или мехлем с цинков оксид или вазелин (вазелин). Загладете го върху чистото и сухо дъно на вашето бебе, преди да сложите чиста пелена. Бебешка пудра. Дръжте го далеч от лицето на вашето бебе. Талкът или царевичното нишесте в праха могат да причинят проблеми с дишането. Поставете го в ръката си, след което го нанесете върху зоната на пелените. Противогъбичен крем, ако бебето ви има гъбична инфекция Локални или перорални антибиотици, ако бебето ви има бактериална инфекция

Пропуснете стероидните кремове, които намерите в аптеката (хидрокортизон), освен ако лекарят не ви каже да използвате такъв. Те могат да раздразнят дъното на вашето бебе още повече, ако не ги използвате по правилния начин.

Съвети за лечение на обрив от пелени

Тези основни стъпки могат да помогнат за задържане на обрив от пелени:

Измийте ръцете си преди и след всяка смяна на пелените. Проверявайте често пелената на вашето бебе и я сменяйте веднага щом се намокри или замърси. Използвайте обикновена вода. Когато трябва да премахнете изпражненията от кожата на вашето бебе, използвайте мек почистващ препарат. Внимателно потупвайте зоната почистена и суха, вместо да търкате. Ако използвате кърпички, изберете меки. Опитайте се да избягвате тези с аромати или алкохол. Или използвайте чиста, мека кърпа. Уверете се, че зоната е напълно чиста и суха, преди да сложите нова пелена.

Продължение

Лошите обриви изискват допълнителни мерки:

Опитайте шприц бутилка, за да измиете добре мястото, без да търкате възпалена кожа. Оставете бебето си без памперс колкото можете повече. Проветряването на зоната на пелените помага на кожата им да заздравее по-бързо. За да избегнете бъркотия, направете го веднага след движение на червата.

Превключватели за пелени и съвети за пране

Някои родители смятат, че тези промени водят до по-малко обриви от пелени:

Сменете вида на пелената. Ако използвате плат, опитайте с еднократна употреба. Или опитайте друга марка памперси за еднократна употреба. Ако перете собствените си платнени пелени, сменете перилен препарат. Изберете мек, хипоалергичен перилен препарат. Или добавете половин чаша оцет към цикъла на изплакване.

Кога да се обадите на лекар относно обрив от пелени

Уведомете лекаря на вашето бебе, ако:

Обривът се влошава или не се повлиява от лечението за 2-3 дни Вашето бебе има температура или изглежда мудно Виждате жълти, пълни с течност подутини (пустули) и корички с цвят на мед. Това може да е бактериална инфекция, която изисква антибиотици. Забелязвате симптоми на инфекция с дрожди: Подут червен обрив с бели люспи и лезии Малки червени пъпки извън зоната на пелените Зачервяване в гънките на кожата на вашето бебе

Вашият педиатър може да предпише противогъбично лекарство, за да го изчисти.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Hansa D. Bhargava, MD на 29 юли 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Agrawal, R. eMedicine, ноември 2004 г.

HealthyChildren.org.

Клиника Майо: „Обрив от пелени“.

13 юли 2021 г. – Тексаската тийнейджърка Хана Т., наскоро завършила гимназия, не е израснала с много приятели.