Općenito, spolno prenosive bolesti u Sjedinjenim Državama vrtoglavo rastu

Općenito, spolno prenosive bolesti u Sjedinjenim Državama vrtoglavo rastu

Rekli su mi da senator nije kvalificiran za davanje medicinskih savjeta i da bih trebala nazvati svog liječnika. Pa sam ih zamolio da prestanu savjetovati o cjepivima."

Tweetovi u podgrupama osoblja za vijesti bili su tipičnije povezani s kontroverzama protiv cjepiva ili smrću, a ne s vijestima o razvoju cjepiva. Štoviše, raspoloženje za ovu podskupinu bilo je izrazito negativno. Na primjer, tweet koji se najviše sviđao povezan s Joeom Roganom glasio je: "Sviđa mi se kako isti ljudi koji ne žele da slušamo Joea Rogana, Aarona Rodgersa o cjepivu protiv covida, žele da slušamo Big Bird & Elmo."

Autori studije zaključili su da "poruke koje dijele utjecajni članovi društva mogu imati znatan učinak na usmjerenost javnih emocija i zajedničko donošenje zdravstvenih odluka."

Broj novorođenčadi liječene od kongenitalnog sifilisa, infekcije koju su prenijeli s majke, dramatično je porastao u Mississippiju u posljednjih pet godina. Stručnjaci kažu da je to možda zbog ograničenog pristupa prenatalnoj skrbi i nedostatka osiguranja.

Analiza podataka o bolničkim računima koje je podijelio s NBC News i prikupio Thomas Dobbs, MD, medicinski direktor klinike Crossroads pri Ministarstvu zdravlja Mississippija u Jacksonu, otkriva da su slučajevi kongenitalnog sifilisa porasli za više od 900% u Mississippiju. U 2021. oko 102 novorođenčadi u državi liječeno je od tog stanja, u usporedbi sa samo 10 beba u 2016.

Dobbs je rekao da su pružatelji zdravstvenih usluga "apsolutno užasnuti".

"Mississippi doživljava zastrašujući porast trudnica sa sifilisom, a zauzvrat i beba rođenih sa sifilisom", rekao je Dobbs, koji je također dekan Škole zdravlja stanovništva Johna D. Bowera Medicinskog centra Sveučilišta Mississippi (UMMC). .

Kongenitalni sifilis može imati duboke posljedice na zdravlje novorođenčeta, kao što su deformirane kosti, anemija, oštećeni organi te problemi s mozgom i živcima. U najtežim slučajevima infekcija može dovesti do pobačaja, mrtvorođenosti i prijevremenog poroda, prema CDC-u.

"Nekoliko je novorođenčadi nedavno umrlo zbog ovog problema koji se u potpunosti mogao spriječiti. Drugoj su djeci dijagnosticirani teški poremećaji neurološkog razvoja zbog neliječenog sifilisa", rekao je Dobbs u izjavi UMMC-a.

Sve trudnice trebale bi se testirati na sifilis pri prvom posjetu prije porođaja i odmah ih liječiti penicilinom ako su pozitivne, rekao je CDC. Mississippi je, međutim, jedna od šest država u kojima pregledi na sifilis u trudnoći nisu propisani zakonom.

Općenito, spolno prenosive bolesti u Sjedinjenim Državama vrtoglavo rastu. Preliminarni podaci CDC-a pokazuju da su slučajevi sifilisa porasli sa 101.590 u 2017. na 171.074 u 2021. Isti trend se primjećuje u Mississippiju, gdje su se novi slučajevi sifilisa gotovo utrostručili od 2013. do 2016.

Charlotte Hobbs, MD, profesorica pedijatrijskih zaraznih bolesti na UMMC-u, rekla je da su odgođena prenatalna skrb i testiranje glavni razlozi zašto žene sa sifilisom ne dobivaju liječenje, nakon čega slijedi kašnjenje u pristupu antibioticima.

"Da bismo se borili protiv ove javnozdravstvene krize, naš prioritet mora biti uključiti majke u ranoj trudnoći i osigurati testiranje i liječenje. To će zahtijevati predano partnerstvo između liječnika i klinika, javnog zdravstva i osiguravatelja, prvenstveno Medicaida", dodala je.

Prema liječnicima, ključ za rješavanje ove krize je rana prenatalna skrb, kojoj je pristup ograničen nedostatkom osiguranja i nedostatkom majčinske skrbi,

Dobbs je rekao: "Iz mojih razgovora s liječnicima diljem države, neosigurane trudnice moraju platiti njegu iz svog džepa prije odobrenja Medicaida. Iako će Medicaid nadoknaditi troškove retroaktivno, većina klinika zahtijeva ili plaćanje ili dokaz o osiguranju. Ova skupa odgoda često stavlja žene daleko nakon prvog tromjesečja prije nego što dobiju njegu."

Djeca i žene u Mississippiju nisu ti koji su pogođeni. Kalifornija, Minnesota i Novi Meksiko također su izvijestili o porastu.

Vlasnik i bivši operateri Centra Saratoga, staračkog doma na sjeveru države New York, pristali su platiti gotovo 7,2 milijuna dolara za rješavanje optužbi u vezi sa Zakonom o lažnim zahtjevima.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak , Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo je da su strane u nagodbi "svjesno podnijele ili izazvale podnošenje lažnih zahtjeva za isplatu Medicaidu za bezvrijedne usluge njegovatelja".

Stranke nagodbe, Leon Melohn; Alan "Ari" Schwartz; Jeffrey Vegh; Jack Jaffa; 149 Ballston Ave., LLC; Ballston Two, LLC Saratoga Center for Care, LLC; i Saratoga Care and Rehabilitation Center, LLC, zajedno će platiti 7.168.000 USD.

Centar Saratoga zatvoren je u veljači 2021. nakon što su vlasti započele istragu o kršenju Zakona o lažnim tvrdnjama. Utvrđeno je da su se fizički uvjeti centra pogoršali do te mjere da nisu u skladu sa saveznim i državnim propisima. Dodatno, centar nije dosljedno održavao toplu vodu u cijelom objektu, odlagao kruti otpad i nije imao odgovarajući inventar posteljine.

U međuvremenu, operateri nisu uspjeli adekvatno zaposliti dom i osigurati sigurnost štićenika, što je rezultiralo pogreškama u liječenju, nepotrebnim padovima i razvojem dekubitusa.

"Ovaj slučaj pokazuje da ćemo smatrati odgovorne ljude odgovornima kada prisvajaju savezna sredstva dok pružaju nestandardnu ​​skrb", kaže državna tužiteljica Carla Freedman za Sjeverni okrug New Yorka.

U 2019. Saratoga Center je stavljen na popis centara za Medicare i Medicaid Services Special Focus Facility — među domovima za starije i nemoćne u SAD-u s najgorim rezultatima.

Podaci prikupljeni pomoću igrice za pametne telefone koju su izradili istraživači Sveučilišta Stanford mogli bi pomoći u ranijem dijagnosticiranju poremećaja iz autističnog spektra i poboljšanju liječenja.

Jednom od 44 djece u SAD-u dijagnosticiran je poremećaj iz autističnog spektra (ASD), prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2018.

ASD se kod neke djece može otkriti već u dobi od 18 mjeseci. Do dobi od dvije godine dijagnoza se obično smatra pouzdanom. Međutim, većini djece dijagnoza se ne postavi sve dok ne navrše četiri godine.

Takvo odgađanje moglo bi imati dugoročne negativne učinke na djecu s ASD-om jer im rana dijagnoza i liječenje pomažu razviti svoj puni potencijal.

Koristeći podatke prikupljene iz igrice za pametne telefone , istraživači Sveučilišta Stanford treniraju modele umjetne inteligencije koji bi na kraju mogli omogućiti poluautomatiziranu daljinsku dijagnostiku ASD-a.

Kako radi?

U igrici Guess What? odrasli skrbnik drži pametni telefon na njihovom čelu sa slikom na ekranu i traži od djeteta da je oponaša. Odrasla osoba zatim pogađa što dijete glumi i bilježi točne odgovore naginjanjem telefona prema naprijed; neispravan naginjanjem unatrag.

Pogodi što? sesije igara mogu se snimiti i poslati (uz odgovarajući pristanak i zaštitu privatnosti) istraživačima Stanforda.

"Ako uključimo kameru i možemo dati korisne upute djetetu, možemo ga izazvati, pomoći mu i snimati informacije dok idemo", kaže Dennis Wall, profesor pedijatrije, psihijatrije i bihevioralnih znanosti te biomedicine znanosti o podacima na Stanford Medicine i pridruženi član fakulteta Stanfordskog instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka.

Wall i njegovi kolege već nekoliko godina okupljaju Guess What? video snimke i njihovo korištenje za razvoj novih načina za daljinsko dijagnosticiranje ASD-a, poboljšanje skupova podataka o prepoznavanju emocija, praćenje napretka djece u prepoznavanju emocija i konačno poboljšanje liječenja ASD-a.

U svom ranijem radu, istraživači su otkrili da su nestručnjaci jednako dobri kao i kliničari u pregledavanju video zapisa djece i označavanju značajnih značajki ASD-a, kao što su određene vrste govora koji se ponavlja, nedostatak kontakta očima, određeni pokreti glave itd.

Koristeći ove označene videozapise, istraživači su obučili model da predvidi s visokom točnošću (iznad 90%) koja su djeca neurotipična ili imaju ASD u drugom nizu videozapisa. Istraživači se nadaju da će njihovi modeli na kraju biti dovoljno pametni da dijagnosticiraju dijete s ASD-om bez ljudske pomoći.

U nedavnom radu , istraživači su koristili audio dijelove video zapisa kako bi izravno predvidjeli ASD bez oslanjanja na ljude. Primjenom metoda dubinskog učenja temeljenih na zvuku na 850 audio zapisa 58 djece, uključujući 20 s ASD-om, tim je postigao 79% točnosti u razlikovanju neurotipične djece od one s ASD-om.

Nema lijeka, ali su dostupni tretmani

Prema Autism Science Foundation, neprofitnoj organizaciji, ASD nema lijeka, ali postoji nekoliko dostupnih opcija liječenja :

  • Terapija primijenjenom analizom ponašanja (ABA) usmjerena je na jačanje ponašanja koja čine temelj razvoja vještina. Može pomoći u promicanju djetetovog društvenog razvoja, pomoći mu da razvije svakodnevne životne vještine i preusmjeriti ponašanja koja mogu biti štetna, poput samoozljeđivanja.
  • Govorna terapija pomaže u poboljšanju djetetovih komunikacijskih vještina, dopuštajući mu da bolje izrazi svoje potrebe ili želje.
  • Radna terapija koristi se za liječenje senzorne integracije i motoričkih nedostataka povezanih s ASD-om. Može pomoći u podučavanju https://alkotox-official.top/hr/ životnih vještina koje uključuju fine motoričke pokrete, kao što su odijevanje, korištenje posuđa, rezanje škarama i pisanje.
  • Fizikalna terapija poboljšava grube motoričke vještine i probleme senzorne integracije, osobito one koji uključuju sposobnost pojedinca da osjeća i bude svjestan svog tijela u prostoru. Terapija može naučiti i poboljšati vještine kao što su hodanje, sjedenje, koordinacija i ravnoteža.

Broj djece hospitalizirane zbog ozljeda električnim romobilom porastao je s 4,2% u 2011. na 12,9% u 2020., prema Američkoj akademiji pedijatara.

Autori sažetka istraživanja, “Nacionalni trendovi u pedijatrijskim ozljedama e-romobilom,” ispitali su nacionalnu bazu podataka o pedijatrijskim ozljedama e-romobilom koje su zabilježene na odjelima hitne pomoći u više od 100 američkih bolnica od 2011. do 2020. godine.

Istraživači su otkrili da se stopa prijema u bolnicu povećala s manje od 1 od svakih 20 ozljeda e-skuterom u 2011. na 1 od svakih 8 ozljeda u 2020.

Najčešće ozljede e-skutera koje su zahtijevale bolničko liječenje bili su prijelomi ruku (27%), manje ogrebotine (22%) i razderotine koje su zahtijevale šivanje (17%).

Contents